IPAA-Yhdistys ry


ileal pouch anal anastomosis

Nuorten sopeutumisvalmennus

nuorisokurssi_2013Finnilcon nuorten sopeutumisvalmennuskurssi järjestettiin 12.4.-14.4.2013 Tampereella Hotelli Homelandissa. Osallistujia oli lähemmäs kaksikymmentä vetäjät mukaan lukien. Sopeutumisvalmennuskurssi oli suunnattu alle 40-vuotiaille.

Kurssi alkoi hyvissä ajoin perjantaina välipalan merkeissä tutustuen. Melko monella oli joku tuttu porukan keskuudessa ja uusienkin tuttavuuksien kanssa tultiin toimeen saman tien. Perjantai lähti käyntiin Tampereen Yliopistollisen sairaalan avannehoitajan Jaana Janhusen luennolla. Luennolla käytiin läpi avanteeseen sekä j-pussiin liittyviä asioista. Luennon jälkeen oli mahdollista keskustella kahden avannehoitajan kanssa henkilökohtaisista asioista. Loppuillan vietimme rennosti hotellihuoneessa käyden läpi osallistujien elämäntilanteita: milloin sairastuimme, onko avanne vai j-pussi, missä työskentelemme ja miten yleisesti menee.

Lauantaina aamupalan jälkeen meille tuli pitämään luentoa seksuaalineuvoja Jaana Saarinen. Hän kävi asiantuntevasti läpi miten sairaus ja leikkaukset mahdollisesti vaikuttavat ihmisen seksuaalisuuteen ja miten mahdollisia ongelmia pystyy helpottamaan. Luento oli rento ja siellä oppi uusia asioita seksuaalisuuteen liittyen. Lounaan jälkeen jatkoimme jälleen luennon parissa. Seuraavaksi meille tuli puhumaan psykologi Lilli Vanhatalo. Luento jakoi hyvin paljon osallistujien mielipiteitä tylsästä erittäin mielenkiintoiseen. Leikkimielisesti yritimme muuttaa suhtautumistapaamme pelottaviin ja vaikeisiin asioihin kääntäen ne positiivisiksi ja iloisiksi. Pohdimme myös itsellemme tärkeitä ja merkittäviä asioita.

Luentojen jälkeen meille järjestettiin vuorovaikutus- ja ilmaisuharjoittelua teatterinäyttelijän johdolla. Myös tämä jakoi mielipiteitä, mutta hölmöiltä vaikuttaneet leikit saivat kuitenkin hymyn jokaisen huulille. Tästä jatkoimme illanvieton pariin Tampereen keskustaan. Aluksi ruokailimme kolmen ruokalajin illallisella, mikä meni hieman puihin, sillä saimme pääruoat jo viilenneenä henkilökuntavajeen vuoksi. Toivuimme tästä kuitenkin suhteellisen nopeasti ja jatkoimme iltaamme yökerhossa tanssien ja hauskaa pitäen.

Sunnuntai kului luennolla Finnilcosta, etuuksista sekä yleisellä keskustelulla kurssiin liittyen. Lounaan jälkeen pakkasimme tavaramme ja hyvästelimme kohtalotoverimme jälleennäkemisen toivossa.