Sopeutumisvalmennus

Finnilco ja Ipaa-yhdistys järjestävät sopeutumisvalmennuskursseja leikatuille henkilöille sekä heidän läheisilleen. Kurssille hakeminen tai pääseminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä. Kurssit järjestetään eri puolilla Suomea olevissa kuntoutuskeskuksissa, joiden tilat ja ympäristö sopivat sopeutumisvalmennuskursseille. Tällä hetkellä järjestettävien kurssien pituus on 3 – 5 päivää. Kursseihin sisältyy osallistujalle täysihoito kahden hengen huoneessa. Kurssien kustannuksista vastaa RAY, joten kurssit ovat osallistujille täysin maksuttomia. Lisäksi Kela voi maksaa kurssille osallistujalle kuntoutusrahaa ja matkakorvausta.

Sopeutumisvalmennuskursseja vetävät koulutetut kurssinjohtajat ja kurssiavustajat, jotka ovat itsekin käyneet läpi avanne- tai IPAA-leikkauksen. Kursseilla asiantuntijoina toimivat lisäksi esimerkiksi avannehoitaja, lääkäri, psykologi, ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti. Luennoitsijoiden määrä vaihtelee kurssien pituudesta ja kurssiohjelmasta riippuen. Kurssien teemoja käsitellään pääsääntöisesti ryhmässä tai pienryhmissä. Joillakin kursseilla on mahdollisuus saada myös yksittäinen henkilökohtainen ohjausaika. Luentojen ja keskustelujen lisäksi sopeutumisvalmennuskurssit sisältävät kohderyhmälle soveltuvaa, ohjattua liikunta sekä virkistystä esimerkiksi yhteisen illanvieton ja/tai kulttuurin merkeissä.

Vuonna 2018 järjestettävät kurssit

19.–22.4.2018 Avanne- ja vastaavasti leikattu ja läheinen -kurssi
Kurssilla leikattu ja hänen läheisensä saavat asiantuntijatietoa avanteen hoidosta, ravitsemuksesta ja sosiaaliturvasta ja -palveluista.
Kurssiohjelmassa on luentoja, monipuolista liikuntaa ja keskusteluryhmiä niin leikatuille kuin läheisillekin.
Kurssilla on mahdollisuus yksilötapaamiseen avannehoitajan kanssa. Kurssille valitaan 9 paria.
Paikka: Santasport, Rovaniemi
Hakuaika: ti 14.3. mennessä
Hae kurssille sähköisesti: Avanne- ja vastaavasti leikattu ja läheinen -kurssin hakulomake

27.–29.4.2018 Elämässä eteenpäin -yksilökurssi
Kurssilla saat asiantuntijatietoa avanteen hoidosta, ravitsemuksesta, seksuaalisuudesta ja sosiaaliturvasta.
Kurssiohjelmassa on luentoja, keskusteluryhmiä ja monipuolista liikuntaa.
Kurssilla on mahdollisuus yksilökeskusteluun psykologin kanssa. Kurssilla ei ole avanteenhoidon yksilöohjausta.
Kurssille valitaan 12 henkilöä.
Paikka: Kunnonpaikka, Siilinjärvi
Hakuaika: ti 21.3. mennessä
Hae kurssille sähköisesti: Elämässä eteenpäin -kurssin hakulomake

18.–20.5.2018 Nuorten (alle 40-vuotiaat) avanne- ja vastaavasti leikattujen parikurssi
Kurssilla leikattu ja hänen kumppaninsa saavat asiantuntijatietoa avanteen hoidosta, ravitsemuksesta, seksuaalisuudesta ja sosiaaliturvasta.
Kurssiohjelmassa on luentoja, monipuolista liikuntaa ja keskusteluryhmiä.
Kurssilla on mahdollisuus yksilötapaamiseen avannehoitajan kanssa. Kurssille valitaan 8 paria.
Paikka: Scandic Rosendahl, Tampere
Hakuaika: ma 4.4. mennessä
Hae kurssille sähköisesti: Nuorten parikurssin hakulomake

23.-26.9.2018 Avanne ja vastaavasti leikattujen yksilökurssi
Kurssilla saat asiantuntijatietoa avanteen hoidosta, ravitsemuksesta ja sosiaaliturvasta ja -palveluista.
Kurssiohjelmassa on luentoja, keskusteluryhmiä ja monipuolista liikuntaa.
Kurssilla on mahdollisuus yksilötapaamiseen avannehoitajan kanssa. Kurssille valitaan 16 henkilöä.
Paikka: Imatran kylpyl, Imatra
Hakuaika: ti 17.8. mennessä
Hae kurssille sähköisesti: Avanne- ja vastaavasti leikattujen yksilökurssin hakulomake

5.–7.10.2018 IPAA-leikattujen yksilökurssi
Kurssilla saat asiantuntijatietoa j-pussista, ravitsemuksesta ja sosiaaliturvasta ja -palveluista.
Kurssiohjelmassa on luentoja, keskusteluryhmiä ja monipuolista liikuntaa.
Kurssilla on mahdollisuus yksilötapaamiseen avannehoitajan kanssa. Kurssille valitaan 15 henkilöä.
Paikka: Peurungan kylpylähotelli, Laukaa
Hakuaika: ma 27.8. mennessä
Hae kurssille sähköisesti: IPAA-leikattujen kurssin hakulomake

25.-28.10.2018 Ruotsinkielinen avanne- ja vastaavasti leikattu ja läheinen -kurssi
Kurssiohjelma on ruotsinkielistä ja se sisältää luentoja, keskusteluryhmiä ja monipuolista liikuntaa.
Paikka: Härmän kuntokeskus, Ylihärmä
Hakuaika: to 19.9. mennessä
Hae kurssille sähköisesti: Ruotsinkielisen kurssin hakulomake (hakulomake suomeksi, käännös tulossa)

Hakeminen

Tarkemmat ohjeet löytyvät Finnilcon sivuilta.